Collectie: Ontmoet onze wijnmaker Alberto Voerzio

Wie is Alberto Voerzio?

Alberto Voerzio, geboren in 1983, noemt het schilderachtige La Morra zijn thuis. Vanaf zijn jonge jaren voelde hij al de intense omarming van de natuur en raakte hij innig verliefd op de delicate kunst van het wijnmaken. Zijn reis naar het meesterschap in oenologie begon niet in de klas, maar tussen de weelderige wijnranken en onder de immer observerende Italiaanse zon. Toch leidde zijn passie hem naar een formele studie oenologie. De academische paden vloeiden harmonieus samen met praktijkervaring bij het toonaangevende wijnhuis Roberto Voerzio, genesteld in de warme boezem van La Morra, waar zijn neef, een iconische naam in de wijnwereld, de touwtjes in handen heeft. Na een boeiende wereldreis en verrijkende ervaringen in het buitenland, heeft Alberto’s toewijding en immer dorstige nieuwsgierigheid hem in 2006 tot het oprichten van zijn eigen wijnhuis gebracht, waar elke fles een verhaal vertelt van passie, avontuur en onwankelbare familiebanden.

Alberto Voerzio wijnmaker

Wijngaarden

Alberto bezit momenteel ca 6 ha aan eigen wijngaarden, waarvan 1,3 ha in de cru "La Serra" en 0,7 ha in de cru "Castagni", beide gelegen in de gemeente La Morra. Alle wijngaarden worden met de grootste zorg beheerd, van snoeien tot oogsten. Het snoeien gebeurt handmatig volgens het Guyot- systeem. Het’ zomerbeheer” van de wijngaarden gebeurt volledig met de hand, tijdens de zomerperiode worden 2 handmatige “dunningen” uitgevoerd die een productie mogelijk maken van ongeveer 500-700 gram per plant

voor de Barolo en 800-1000 gram voor de Langhe Nebbiolo. Bemesting gebeurt alleen na de oogst, vóór de vegetatieve rust, uitsluitend met natuurlijke producten (mest). Bij het beheer van de wijngaard worden geen herbiciden gebruikt. De oogst begint in de vaak in de laatste dagen van september en gebeurt eveneens handmatig.

La Serra en Castagni

De “cru” wijnen zijn afkomstig van wijnstokken tussen 10 en 40 jaar oud, 'La Serra' is een historische 'Cru' van La Morra met zuidoostelijke ligging, de 'Castagni' met zuidoostelijke ligging.

Aberto Voerzio

Vinificatie

De vinificatie gebeurt spontaan, zonder toevoeging van gisten, enzymen of activatoren. Over het algemeen begint de gisting op de derde dag na het persen en duurt ongeveer 20-25 dagen (afhankelijk van het oogstjaar). Tijdens deze fase worden 's ochtends en 's avonds twee handmatige pomp beurten uitgevoerd en wordt de temperatuur gecontroleerd. Aan het einde van de alcoholische gisting wordt “soutirage” uitgevoerd om de wijn te reinigen en wordt de kelder verwarmd om het begin van de malolactische gisting (die ook spontaan plaatsvindt) te vergemakkelijken. Als deze laatste gisting is beëindigd, wordt er nog drie keer “Soutirage” uitgevoerd om de resterende bezinksel te verwijderen en begint de rijpingsfase. De rijpingsfase gebeurt uitsluitend in barriques. De Barolo rijpt 24 maanden in 25% nieuwe barriques en 75% gebruikte barriques, terwijl de Langhe Nebbiolo en Barbera 12 maanden uitsluitend in gebruikte barriques rijpen. Na de rijping gaat de wijn terug naar roestvrij staal waar de wijn gedurende ongeveer 15 dagen spontaan bezinken bij ongeveer 4°C, waarna hij nog twee keer “soutirage” wordt uitgevoerd. De wijnen worden niet gefilterd en het sulfietgehalte in de fles bedraagt minder dan de helft van het vastgestelde maximumwaarde. Alberto staat erom bekend dat zijn wijnen weinig sulfiet bevatten.


1 van 3